fbpx

Ilmoittaudu ilmaiseen StatBun Early Access -ohjelmaan 

Päätyminen yrittäjäksi on tulosta siitä, että synnyin ja elin nuoruuteni yrittäjäperheessä, kokemuksistani yrittäjyydestä ja minua ympäröineistä yrittäjätarinoista sekä työskentelystäni yrittäjien unelmien toteuttamisen eteen yrityspankkisektorilla.

Innostavia idoleita ja hukattuja menestyksen mahdollisuuksia

Suomen Yrittäjät kirjoittaa monen yrittäjän kartoittavan kasvumahdollisuuksia pk-yritysten yrityskauppojen kautta, mutta monen myös tunnistavan mahdollisuuden ryhtyä yrittäjäksi yrityskaupan kautta. Näin teki myös Toni Kemppinen jättäessään yrityspankkiirin työt ja ryhtyessään Talgraf Oy:n luotsiksi. Omistusta vaihtaneiden yritysten kasvuhalukkuus ja -potentiaali on kova ja tästä kielii myös Tonin panostaminen StatBuniin.

Dynaaminen tyyppi, kilpailuhenkinen urheilija, energinen yrittäjä. Tonilla on kyky nähdä suuria kokonaisuuksia ja mahdollisuuksia ympärillään, innostua niistä ja innostaa muita. Hän ei ole vain avoin muutoksille vaan haluaa aikaansaada muutosta. Ideoita pursuaa ja innostus on tarttuvaa. Toni on myös luontainen tarinankertoja, joten parasta antaa hänen kertoa omin sanoin siitä, mikä saa hänet yrittämään.

Yrittäjien ihailusta yrittäjäksi

Kuten niin monelle muullekin asialle, voi omallekin polulle löytää tarkoituksen tai toteutumisen kaavan näin jälkikäteen katsottuna. En arvannut nuorena poikana kulkevani matkaa, jonka lopputuloksena olisin yrittäjä. Yrittäjäpolkuni onkin ikään kuin tarina kausaliteetista. Siitä, että lopputulos on tekemisen ja kokemisen vääjäämätön seuraus.

Tulin yrittäjäksi samasta syystä kuin kotikaupunkini kiekkosankareista Tuukka Raskista ja Ville Leinosta tuli NHL-tähtiä. Heidän ihaillessa Jarmo Myllystä tai muita kuuluisia urheilijoitamme, ihailin itse ihmisiä, jotka ottivat kohtalon rohkeasti omiin käsiinsä yrittäjinä. Ihmisiä, jotka ottivat riskejä saavuttaakseen unelmiaan, olivatpa ne millaisia tahansa. Olen siis matkalla sellaiseksi, mistä unelmoin pienenä poikana.

Suurimpana yrittäjyyteeni vaikuttaneena voimana ovat toimineet lukuisat innostavat yrittäjäesimerkit ympärilläni sekä vahva halu tehdä unelmista totta. Ystäväperheilläni oli hautaustoimistoja, ravintoloita, elintarvike- ja autokauppoja, venevuokraamoja sekä tilitoimistoja. Muistan edelleenkin ne yrittäjyyteen vahvasti liittyvät positiiviset tunteet, jotka olivat heistä aistittavissa. Unelmoin siitä tunteesta itsekin.

Myös omat vanhempani ovat olleet upea esimerkki ja kannustava voima yrittäjyyteeni. Oli varsin jännittävää, kun he perustivat ensimmäisen yrityksensä. Kerta toisensa jälkeen tuntui upealta katsoa sitä kadunkulmauksessa sijainnutta Tapsan Suutaria. Astuessani sisälle minusta tuntui kuin astuisin kotiini. Se oli sopiva sekoitus jännitystä ja turvallisuuden tunnetta. On mahtavaa tarjota tämä sama kokemus myös omille lapsilleni.

Yrittäjyys osana identiteettiä

Yrittäjyys ja yrittäjätarinat ovat saaneet minut kerta toisensa jälkeen pauloihinsa myös kirjoitettuina tarinoina. Luin vastikään Niken perustajan Phil Knightin elämänkerran, Shoe Dog. Ymmärsin, kuinka henkilökohtainen kokemus yrittäjyys on kullekin. Se nivoutuu kiinteäksi osaksi sitä henkilökohtaista matkaa, jota kuljemme ja sitä, mitä me olemme ihmisinä.

Määritelläkseni siis, miksi minusta tuli yrittäjä, pitäisi ensin määritellä se, miksi olen minä. Miksi haluan niin polttavasti rakentaa jotakin “omaa”; miksi minulla on niin vahva tarve jättää sormenjälkeni tähän maailmaan; miksi unelmoin normaalia suuremmasta merkityksellisen tunteesta; miksi koen olevani täydentynyt vasta, kun minulla on oman perheeni lisäksi myös oma työyhteisö ympärilläni? Se on jotakin, jonka rakentamisesta olen aina haaveillut ja mikä on ajanut minua yrittäjäksi.

Yritysten menestyksen mahdollistajaksi

Yhtenä merkittävänä osana yrittäjäpolkuani ovat kokemukseni pankkiajoilta. Tapasin noina vuosina lukemattomia yrittäjiä. Yrittäjät tuntuivat aina onnellisilta elämänsä suhteen, menestyksen tasosta riippumatta. Uskon, että onnellisuus kumpusi vahvasta merkityksellisyyden ja oman elämän hallinnan tunteesta ja siitä, että yrittäjyys rakennetaan usein omille vahvuuksille ja kiinnostuksen alueille. Tähän olen pyrkinyt itsekin.

Haikeitakin muistoja on. Niissä yrittäjä uurasti ja eli ehkä onnellisenakin, mutta yritys voi heikosti tai toisin päin. Yritys ja yrittäjä ovat kuitenkin aina tiiviissä symbioosissa keskenään. Pitkällä aikavälillä ne jakavat lähes aina yhteisen kohtalon. Yrittäjän ja yrityksen liitto toimii parhaiten, kun molemmat voivat hyvin. Heikkoina hetkinä yrittäjä jää liian usein liian yksin. Yksinäiset yrittäjät edustavat haikeimpia muistojani.

Olen unelmoija. Unelmoin usein maailmasta, jossa kaikki yritykset menestyvät. Yrittäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Toiminnallinen ympäristö ja yllättävät tilanteet omassa elämässä haastavat yrittäjiä, joskus kohtuuttomasti. Niinpä kaikki ne toimet, joilla voi onnistumisensa todennäköisyyttä kasvattaa, kannattaa tehdä kunnolla. Jos itse ei jaksa tai kykene, on aina kannattavampaa antaa tehtävät toiselle tehtäväksi kuin jättää tekemättä. Moni tarvitseekin apua yrittäjyyteensä.

Suurin innostuksen lähde yrittäjyydelleni on halu mahdollistaa menestys mahdollisimman monelle yrittäjälle. Ehkä siksi, ettei se toteutunut omassa perheessäni. Isäni kuoltua äitini jäi liian yksin silloisen yrityksemme kanssa. En ollut tuolloin riittävän kypsä ja kyvyiltäni valmis tukemaan häntä. Nyt haluan antaa panokseni sitäkin suuremmassa mittakaavassa. Yrittäjänä minulla on parhaat mahdollisuudet olla avuksi mahdollisimman monille yrittäjille ja heidän sidosryhmilleen.

Yrittäjänä tavoitteeni on yhdistää yritysten tarvitsema liiketoimintatieto, osaaminen ja työkalut sekä yrittäjän tärkeimmät sidosryhmät yhdelle alustalle. Näin yritystoiminnassa menestymisen todennäköisyys kasvaa mahdollisimman suureksi jokaiselle, joka haluaa tuoda kokonaisuuteen oman osansa – halun yrittää ja onnistua. Loimme StatBunin, jotta visiomme maailmasta, jossa olisi enemmän paremmin menestyviä yrityksiä, todellakin toteutuisi.

Tonin 3 vinkkiä yrittäjille

1) Tee yrittäjänä sitä, mikä sinua innostaa eniten ja missä tekemisesi sekä arvosi toimivat parhaassa mahdollisessa liitossa. Innostuneena siitä, mihin käytät päiväsi, heräät aamuisin energisoituneena ja nukahdat onnellisena.

2) Tee asioita sellaisten ihmisten kanssa, ketkä ovat seurassasi parhaita versioita itsestään ja kenen seurassa olet myös itse paras versio itsestäsi.

3) Pyri kaikessa parhaimpaasi, mutta älä yksin. Yksin emme voi koskaan saavuttaa sitä, mitä voimme saavuttaa yhdessä.

Verkostoiduhan Tonin kanssa LinkedInissä.

 

Jotta maailmassa olisi enemmän paremmin menestyviä yrityksiä!

Tilaa StatBunin uutiskirje ja saa ensimmäisenä tieto uusista tuotepäivityksistä & toimialan uusimmista tapahtumista. Vain tärkeitä asioita, ei roskapostia!